9 Ağustos 2011 Salı

Közlenmiş Sarımsak Çorbası (Soupe à l'ail rôti)



Herkese Merhabalar,bugun size guzel bi corba tarifiyle geldim .
Ramazan deyince akla corba geliyor havalar sicak yada soguk olsun yine cok evde ilk yeri corba aliyor.

Bu corba tarifim ise taaa kistan kalma hatta Turkiye'ye gitmeden once yapmistim,gelincede blogla ilgilenemeyip kaldi kenarda ,artik ekleyim derken yaz geldi  dedim yok yazin sicak corba tuketilmez ama Ramazan ayindayiz hava soguk sicak farketmez corba zamani gelmisti artik ve tam zamaniydi  eklemenin :)

Ismindende anlasildigi gibi bu bir Fransiz corbasi ,yapmadan once dedim icinde bol miktarda sarimsak var aceba yapsam nasil olur diye tereddut ettim ve sonradan zaten sarimsaklar pisiyo okadar agir bi tadi olcagini zannetmiyorum diyerek yaptim ve super bi corba oldu icindeki krema tadida ayri bi tad katti.

Sarimsak taze kullanildigi zaman daha agir tadi olur ama firinlanip pirildigi zaman tadi agir olmuyor ,hatta bu sarimsak puresini genelde Fransada ekmek uzeri surulup yeniliyor cok guzel oluyor, corbanin icinde hayli hayli kullanilir :) siz yine agir olacagini dusunurseniz bir bas sarimsak kullanabilirsiniz,orjinal tarifinde 3 bas sarimsak kullanilmisti ben 2 bas olarak kullandim.

Sarimsak bilirsinizki cok faydali, faydalari yazmakla bitmez buyuzden kesinlikle tavsiye ediyorum mutlaka deyin begenilmese bile sifa niyetine icmek gerek.




Kullanilan Malzemeler:
2 tum kafa sarimsak
bikac kasik zeytinyag
biraz kekik


1 yemek kasigi sivi yag
1 yemek kasigi tereyag
1 tane kucuk sogan
1 litre tavuk yada et suyu yoksa dilerseniz tablet
yarim kutu kadar cig krema
tuz ve karabiber


uzeri icin:
3 kasik sivi yag
biraz kimizi toz biber
ve uzerine kizartilmis ekmek parcalari


Tarifin Hazirlasi:
2 kafa sarimsaklarin koku alta gelecek sekilde bas kismindan biraz kesiyoruz sarimsaklar gozukecek sekilde, bunlari ayri ayri aliminyum folyolara koyup uzerine biraz zeytinyag gezdirip kekik serpip folyolari iyice kapatip ,isitilmis firinda sarimsaklar yumusayana kadar pisiriyoruz (resimde goruldugu gibi) biraz sogumaya birakip sonrasinda kok kismindan sıkıp pisen sarimsaklari cikariyoruz ve catalla pure olcak sekilde eziyoruz.
Bir tencereye sivi yag ve tereyag koyup uzerine ince kiyilmis sogani koyup kavuruyoruz ,sarimsak puresinide ilave edip biraz karistirdiktan sonra et suyu yada tavuk suyunu ekleyip arada karistirarak kaynamaya birakiyoruz ,kaynadiktan sonra blendirdan iyice gecirip tekrar ocaga alip kremasini dokup birazdaha kaynatiyoruz, en son tuzunu ve karabiberini atip kapatiyoruz.
Uzerinin sosu icin bir tavaya biraz tereyag ve siviyag koyup az kirmizi biber koyup karistirdiktan sonra corbanin uzerine dokuyoruz ve kizartilmis ekmekle servis yapiyoruz.
AFIYET OLSUN..




Bloglarda cok sorun yasadik ve suan tamamen duzeldi ama ben bazi blog sahibi arkadaslara yorum yapamiyorum daha onceden yapiyordum simdi olmuyor, sorun bloglardanmi yoksa benden dolayimi onuda anlamis degilim.
Normalde izledigim  bloglar ve yorum yaptiktan sonra herkeste otamatik profilim cikarken,bu yorum yapamadiklarimda profil secin diyor, profilde google hesabini yazip giriyorum tekrardan deniyorum yok olmuyor devamli hesap istiyor icinden bi turlu cikamadim insallah sorun bende yada blogda duzelir,blogda olsa diger blogcular ayni kisiye yorum yapiyor anlamis degilim,dur bakalim ne olcak hala devam ederse burdan artik yazarim kimlere yazamadigim.

Herkese Hayirli Ramazanlar...









24 yorum:

LeylaK dedi ki...

çok enteresan ve bir o kadar da güzel bir tarif. bu kadar sarımsak olması biraz korkutuyor tabi de denemek de fayda var :) ellerine sağlık, Kahve Dükkanı'ndan sevgiler..

Elif'in defterinden dedi ki...

Ben közde sarımsağı çok severim buram buram da kokusu gelmez ama. Merak ediyorum bu çorba da nasıl, çok mu yoğun tadı var

nesrin dedi ki...

Mutlaka denemeli. Ellerinize saglik. hayirli ramazanlar...

Unknown dedi ki...

evet sarımsak çok faydalıdır ve severimde ama bu kadar çoğunu bir anda yer miyim hiç bilemiyorum :)) ama ilgimi çekti bu çorba deneyelim :) ellerine sağlık..

yeşim dedi ki...

enfes bir çorba çok beğendim mutlaka deneyeceğim.aldım notuma...ellerine sağlık canım.öpüyorumm.

xcelis dedi ki...

sarımsağı sevmem ama ne kadar değişik güzel bi tarif bu böyle ellerinize sağlık harika görünüyor yalnız koku yoğunluğu nasıl çok oluyormu onu sorucaktım ?
afiyetler olsun

HADİYE dedi ki...

Selam,

Sarmısak bizim evde çok fazla tüketilir. Yaz kış severek yeriz.Çorbanız harika görünüyor. Bu günlerde deneyeceğim inşallah. Ellerinize sağlık.

Sevgiler*

Güloanne mutfakta dedi ki...

çok değişik ve bir çorba tadıda mutlaka güzel ve sağlıklı ellerinize sağlık arkadaşım

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Ben sarımsağı severim ama eşim hiç sevmez..Bu çorbanın lezzetinide merak ttim doğrusu

ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

denemek istiyorum ama kıvamını nasıl ayarladınız un nişasta hiçbir şey yok mu

Unknown dedi ki...

Yaz,kış farketmez çorba olsunda nasıl olursa olsun diyenlerdenim.
Bu çorbayıda eşim kesin çok beğenir.
Nefiss görünüyor canım..
Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Öznur'cum sarmısağa bayılırım,iftara ablamları çağırdım,oğlu Allah'ın izniyle bu haftasonu askere gidiyor,bende ne çorba yapsam diyordum,tam isabet oldu valla.iftara kesinlikle yapıcağım,bir an önce eve gitsemde yapsam kokusu burnumda tütüyor sanki.Ellerine,emeğine ve canına sağlık,harika bir lezzet olmuş.

anneanneninemekleri dedi ki...

Çok değişik bir çorba ama güzel olduğu kesin sarımsak çorbalara çok yakışır.Ellerine sağlık.

Özgen dedi ki...

Elinize sağlık çok değişik bir çorba ama harika sevgiler...

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

Sarımsaklı yemekleri her zaman severek yerim.Buda besleyici ve özel bir çorba olmuş ellerine sağlık canım.Fotoğraflarda çok özel ve güzel :)sevgiler

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

guzel yorumlariniz icin cok tesekkur ederim arkadaslar
genelde sorulan soru kokusunun yogun olup olmadigi,aciklamasinda detayli bi sekilde anlatmaya calistim ama siz hala tereddut ederseniz sade 1 bas sarimsak kullanin ,bana gore cokta yogun tadi yoktu zaten sarimsak pisiyor.

ADSIZ kivami icin zaten icinde cig krema var o kivam bagliyor ,un ,nisastaya falan gerek kalmiyor.

deneyen arkadaslar insallah begenirsiniz ,herkes sarimsak kokusunu sevmez buyuzden biraz iddiali corba oldu :)

Adsız dedi ki...

Bu çorbayı ilk fırsatta deneyeceğim ellerinize sağlık...blogunuzu yeni izlemeye başladım harika çok beyendim hakikaten 100 de 100 marifet artık sıkı takipçinizim sevgiler...

Eya dedi ki...

Bende sarimsagi cok sever ve bol kullanirim. Ama bu sekilde hic denemedim. Mutlaka deneyecegim Öznurcugum, ellerine saglik, sevgiler

zehra

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

merhaba öznurcum, hayirli bereketli ramazanlar diliyorum canim..

közde sarimsak ha :) denemem lazim mutlaka :) ilginc bir tarif..
görünümü ise süper !
severim sarimsagi cok cok :) ah birde tansiyonumu düsürmese dahada mutlu mesut yicem..

sicacik sevgi ve selamlarla..

lezzettabağı dedi ki...

Canım tarif çok hoşuma gitti köz de sarımsağın nefis bir tadı olduğunu biliyorum eminim çorbada da lezzetli olmuştur bunu bende deneyeceğim. Bloglara yorum yzama konusunda bende aynı prablemle karşıkarşıyayım bazı bloglarda hep neden se oluyor. bir çözümde b-ulamadım.. Bloğuna kocaman sevgiler.

Nilgün dedi ki...

Krema da konunca lezzetli olacağına inanıyorum. Zaten faydaları da saymakla bitmiyor.Hele sunum harika olmuş.Ellerinize sağlık..

sarımutfak-hande dedi ki...

bol sarımsaklı soğanlı şifa deposu bir çorba olmuş ellerine sağlık canım

MAZES dedi ki...

beyendim ve yapacağım,ellerine sağılık canım.

ihlamurcum dedi ki...

Çok beğendim de acaba çok kokarmıyız ? yoksa sarımsak pişince koku bırakmaz mı?
Bu şekilde denemedimde. Zeytinyağlıları yaparken sadece 2-3 diş kullandığım için, çok merak ettim.
sevgilerle