20 Aralık 2010 Pazartesi

PİRAMİT KARNIBAHARLI KİŞ (Quiche au chou romanesco)



Bu karnibaharin ismi turkiyede kim ne gozle gorurse o sekilde isim konmus
biraz arastirdim baktimki bazi yerde minare olarak gecesede genelde piramit olarak geciyor
Fransizca ismi ise Chou Romanesco
bazilari renginden dolayi brokoli gibi gorsede tadi ve gorunusuyle bildigimiz karnibahar
Bu tarifi ekleyince bazi kisiler bilsede,cok kisi sorcak bana turkiyede bulabilirmiyiz diye
 heryerde olmasa da  buyuk sehirde veya buyuk markelerde vardir tam bilmiyorum ama,netten aldigim bilgi ise bikac gazetede cikmis ,bazi pazarlarda ve manavlarda bulunuyormus
yaziyi okurken ozellikle ev hanimlari alip biraz mutfakta sus olarak kullaniyorlarmis bu cok hosuma gitti :)

iste buda gazete yayinlari




Bu sebzeyi son zamanlarda okadar cok tuketiyorumki,hemde bayiliyorum tadina
is yerimizde ogle yemeginde cok cesitte sebze alip buharda haslayip yiyoruz,ozellikle uzerine biraz zeyinyag ve tuz atinca Mmm tadi damagimda kaliyor resmen :)
Ben artik hic bir sebzeyi suda haslamiyorum ,buharda pisiriyorum vitamini tadi icinde oluyor daha lezzetli oluyor ve suda haslamadan cok daha hizli tane tane oluyor, kesinlikle sizinde yapmanizi oneririm
is yerimizde cinlilerin ozel tahtadan yapilmis suzgecleri var bikac katli ,sebzelerin sertligine gore sira sira diziyorum lokum gibi oluyor, evde oldugum gibi is yerindede mutfak bana ait :)
sizde buyuk bir tencerenin altina biraz su koyup kaynatin ,en olarak tencereden bikac cm kucuk olan bir suzgece sebzeleri koyup kapagini kapatip alttaki suyun buhariyla pisirebilirisiniz.





Bu tarifte icinin sosunu 2 sene once Fransiz yemek kursuna gitmistim,orda somonlu ve tavuklu kiş yapmistik malzemeyi ordan aldim ,goruntu ise netten :)
benim gibi sizde kişi seviyorsaniz kesinlikle deneyin ,illaki bu sebzeyle degil ,herturlu sebzeyle yapabilirisiniz,ozellikle pirasali harika oluyor.

Bunu yaptigim ve evdekilerine tatdirdigim gun cok guldum ve hala guluyorum  resimleri gorunce:))
nedeni ise kayinvalideme verdim bir dilim ,kadin gorur gormez demesinmi bu ne bu tart cibanmi cikarmis dedi ama ben hala gulerim nasil aklina geldide benzetti, benzettigi hos bisey degildi tabiki ama benim soylemesi hosuma gitmisti,bunuda paylasmak istedim bu tarifle ilgili oldugu icin :).




Ben  bir tane karnibahari haslayip azcik kalanini salata yaptim ve kremasini buraninkini kullandim siz cig krema yada labne peyniride kullanabilirsiniz




Kullanilan Malzemeler:
Hamur icin:
2 su bardagi kadar un
125 gr margarin
tuz

1 tane piramit karnibahar (romanesco)
biraz somon fume(istege bagli)

sos icin:
3 tane yumurta
400 gr creme fraiche yada cig krema veya labne peyniride olabilir
1,5 su bardagi rende kasar peyniri
biraz muska cevizi rendesi
tuz ve karabiber

Tarifin Hazirlanisi:
ilk olarak buyuk tencerenin altina biraz su koyup kaynatip,tencereden bikac boy kucuk suzgecin icine karnibaharlari parcalayip koyup kapagini kapatip ,buharda yumusayana kadar pisiriyoruz,pisince sogumaya birakip
oda sicakligindaki margarini bi kaba koyup uzerine un katip birazda tuz serpip yoguruyoruz
yogurduktan sonra dolapta 5-10 dk dinlendirip ,buyuk tart kalibini veya tepsiyi margarinle yaglayip unluyoruz
hamuru tart kalibina gore acip ,kaliba yerlestirip kenarlarini duzeltip catalla delikler yapiyoruz
uzerine haslanan karnibaharlari diziyoruz
sosu icin cremayi bir kaba bosaltip biraz cirpip uzerine yumurta,tuz ,karabiberi ,biraz muskat cevizi rendesi ve yarim su bardagi kasar peyniri rendesini katip karistiriyoruz
hamurun ve karnibaharlarin uzerine bu sosu dokuyoruz aralarina isteginize gore somon fume koyabilirisiniz (fume evde vardi ben biraz kullandim,mecbur degil)
en son uzerine kalan 1 su bardagi kasar peyniri serpip ,isitilmis firinda hamur pisene ve uzeri kizarana kadar bekletip ,firindan cikardiktan sonra dilimleyim ilik veya soguk olarak servis yapiyoruz.
AFIYET OLSUN...


 






22 yorum:

narcicegirengi dedi ki...

Ilginc bir sebzeymis, nasil olmus da karsilasmamisizz simdiye kadar:) Cok tesekkurler. Ellerinize saglik bu arada cok hos bir tarif ayrica kayinvalidenizin benzetmesi de orjinalmis dediiniz gibi nasil da aklina gelmis:)
Tekrar ellerinize saglik. Sevgi ve muhabbetle...
sevde
www.narcicegirengi.com

lezzet sefasi dedi ki...

Harika olmus ellerinize saglik.
Ben de bu karnibahari hic gorduguu sanmiyorum daha once.
Eminim cok lezzetlidir.
Sevgiler
Sefa

pinaripekci dedi ki...

ellerine sağlık özüm..piramit karnıbahar ı ilk kez görüyorum..ne enteresan duruyor..uzay yiyecekleri gibi..beyaz patlıcan ı da senin sayende tanımış libya da görme şansına sahip olmuştum..kimbilir bu karnıbahar ile tanışmak nerede nasip olacak..ellerine emeklerine sağlık tatlısım..sen ne yapsan güzel yaparsın..

DATLIM dedi ki...

Bu karnabahar cinsini ilk olarak sizden duyuyorum çok şirin duruyor :) bu tarifi brokoli ilede yapabilirmiyiz acaba ?? ellerinize sağlık

Pastane'den dedi ki...

bu sebze Türkiyede bulunuyor bizim semt pazarında görmüştüm
kişlere bayılıyorum her türlüsünü severek yerim
ellerine sağlık arkadaşım

YEMEK VAKTİ AYLİN dedi ki...

cANIM ELLERİNE SAĞLIK NE GÜZEL BİR SUNUM OLMUŞ..ÇOKTA SAĞLIKLI...

GÜLOANNE dedi ki...

bu nasıl karnıbahar görünümüne bayıldım doğrusu Türkiyede hiç görmedim daha doğrusu duymadımda.
Ellerinize sağlık pramit karnıbahar kişde muhteşem görümüyor tadını çok merak ettim yüreğine sağlık arkadaşım sevgiler

Mimosa Café dedi ki...

gecen kis vardi pazarlarda ve manavlarda bu kis henuz gormedim turkiyede. cok hos olmus eline saglik sevgiler.

Yemekçinin Mekanı/Nazlı dedi ki...

İlk kez gördüm ve duydum. Eğer üyük marketlerde varsa biraz daha dikkatli bakayım. Ellerine sağlık canım.

Mutfaktan mis kokular dedi ki...

Parfait rien à dire!!!

CAFE PEPELA dedi ki...

Libya'da var mıdır bu güzellikten sence kardeşim?
cevap veriyorum:Dııııt!
Nerdee? Normal karnabaharı bulayım da tek :)
Ellerine sağlık!

CAFE PEPELA dedi ki...

Çıban çıkaran tart! :)
Allah'ım ya,çok yaşa sen teyzem..

yemekbiraşk dedi ki...

hımmm nefis gözüküyor kişe çok yakışmış eline sağlık canım..

evatolyesi dedi ki...

Gerçekten çok değişikmiş ben İstanbulda hiç rastlamadım görsem mutlaka hatırlarım çok ilginç bir görüntüsü var çünkü. Bende sizin gibi sebzeleri buharda haşlama taraftarıyım:)
Ellerinize sağlık

Cafe Portakal dedi ki...

Okadar güzel anlatmışsınızki gerçekten tadını merak ettim.güzel bir şeye benziyor.brokloli ile de yapılabilir sanırım.ellerinize sağlık.

Mutfak Havlusu dedi ki...

çok şık bir lezzet olmuş..harika!
ellerinize sağlık.

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

ilk defa görüyorum ben de .. belki vardır da alışveriş yaptığım yerlerde ben dikkat etmemişimdir. daha dikkatli bakacağım sayenizde...

Tarifkolik / Öznur dedi ki...

Bende önce brokoli sandım eskiden beri var olan bir bitkimi bu acaba merak ettim yoksa genetiğiyle oynanarak çıkmış bir şey mi? Merak ettiğimden soruyorum yanlış annlamayın. Çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık..

mynameisinspiration dedi ki...

Bayıldım, ellerinize
sağlık.Görüntüde çok güzel.Restorantlarda hazırlanmış gibi eminim tadıda öyledir en kısa zamanda deneyeceğim.Bu arada bloğunuzda çok dikkat çekici tebrikler

GÜLOANNE dedi ki...

Her yeni yıl başka bir güzel.. 2011 yeni yılının sizlere hayatınız boyunca unutamayacağız güzellikler yaşatsını diliyorum. Yeni yılınız kutlu olsun.

TATLI TUZLU dedi ki...

karnibahar cok güzel ben brokoli sandim.deneyecegim.Sanirim ondan da olur.Ama hep görüyorum bu sebzeyi de hic almamistim.tesekkürler tanistirdigin icin sevgiler

ŞÜKRAN dedi ki...

bu karnabaharın bir kez yemeğini yapmıştım ama bu tarif bnece daha lezzeti bol olmuş doğrusu hani daha keyifli yenir .. elinize sağlık. bu arada diğer tarifleriniz de çok güzel.. Görüşmke üzere sevgiler bırakıyorum.. esenkalın.