Ben yaprak sarmasini bu sekilde soslu daha cok seviyorum ,bazen uzerine sos dokerim bu sekilde
icine gelince ana malzeme pirinle olup ondan baska bulgurla,kirilmis misirla yada yarma(asurelik bugday) konularak daha bi lezzetli hale geliyor
ben yarma bugdayi cok sevdigim icin her sarmamda mutlaka icine biraz yarma koyuyorum tadi daha guzel oluyor
hic denemediyseniz kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.
Kullanılan Malzemeler:
yarim kilo taze asma yapragi
2 cay bardagi pirinc
1 cay bardagi kirilmis yarma(asurelik bulgur)
100 gr kiyma
1 tane sogan
1 cay bardagi zeytinyag
1 yemek kasigi salca
1 demet maydanoz veya dereotu
tuz,karabiber,pulbiber
domates sos icin:
2 tane domates
1 tatli kasigi salca
2 kasik tereyag
Tarifin Hazırlanışı:
Ilk olarak tencereye su koyup kaynatip yapraklarimizi biraz hasliyoruz,haslanan yapragi soguk suya koyup cikarip suzmeye birakiyoruz
ici icin bir tavaya 1cay bardagi zeytin yaginin birazini koyup ince dogaradigimiz soganlari kavuruyoruz,uzerine kiymayi koyup iyice kavurup salcasinda koyup yine karistirip pirinc ve yarmayida koyup karistiriyoruz
iyice kavrulunca icine baharatlarini ince kiydigimiz maydanoz ve dereotunu koyup karistiriyoruz
yapragin ortasina bir tatli kasigi kadar ic malzemeden koyup hepsini tek tek sarip,tencerenin dibine bikac bos yaprak serdikten sonra sardigimiz yapraklari sirayla diziyoruz,hepsi bitince uzerine kalan zeytin yagi dokup sarmalarin uzerine bir tabak koyup uzerine kadar su doldurup ocakta ilk once kaynatip sonra altini iyice kisip yapraklar iyice pisip suyunu cekene kadar pisiriyoruz
domates sos icin tavaya yagi koyup eritip rendeledigimiz domatesi ve salcayi koyup sos yapiyoruz
yaprak sarmalarini servis tabagina dizip uzerine domates sos dokup servis yapiyoruz.
AFIYET OLSUN...
FRANSIZ YEMEK KURSUNDA YABANCILARA YAPRAK SARDIRTMISTIK
Biliyorsunuzki yaprak sarmamiz dunyaca unludur ozel special yemegimizdir, ozellikle yabancilardan nerdeyse sevmeyen yoktur diyebilirim,her tadan yabanci yeniden istiyor:)
gecen sene ben Fransiz Yemek Kursuna gittim haftada bir kez
orda her ulkeden kisiler vardik ,malzemelerini kendimiz goturup orta yapip pisirip evimize tekrar alip geliyorduk ve ayda birde oraya gelen degisik ulkelerden kisilerin ulkelerindeki special yemeklerini yapiyorduk
sira bize geldiginde kursta iki turk vardik dusunduk hem zor hem onlarin sevdigi bisey olsun ,ilk once baklava actirmak geldi aklimiza :) ama vaktimiz cok fazla olmadigi icin birazda az vakitli bi tarif gerekliydi ve ozelliklede zor istiyorduk turk mutfagimiz onlarin yemeklerine bakarak daha zordur
vee karar verdik yaparak sardirtmaya, malzemeleri yazip herkese verdik diger hafta herkes malzemeyi getirdi ,sadece yapraklar bizdendi
iste kollari sivadik biz iki turk ogretmen digerleri ogrenci oldu kurs hocamizda dahil :)
biz anlattik onlar yaptilar, sarmayi nasil sarildigini gosterdik ilk zor yaptilar sonra elleri alisti zevkle yaptilar,bizde onlara yardim ederek hepsi sarildi tencerelere konuldu
biliyorsunuz afrikalilar pirinci cok sever ve genelde yemekleri elleriyle yiyorlar ,biraz dolmayi doldurup birazinda elleriyle yuvarlayip agizlarina atiyolardi :) malesef bizim alismadigimiz bi goruntuydu
iste bu sekilde yabancilara yaprak sardirmis olduk ,hepsi cok sevdi begendi sayemizde ogrenmis oldular
eee tabii hep hazir olmaz, bizden de bi yere kadar artik kendileri kollari sivayip yapacaklar bi zahmet :)
ve ogun bir kac resim cekmistim resimlerim net degil ve ozaman blogum olmadigi icin detayli cekmiyordum
ve simdi yaprak sarmasi tarifini eklemisken bu geldi aklima sizlerle paylasmak istedim
Bunlarda o gunden cektigim bikac resimler
3 yorum:
Yaprak sarması Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden. Her türlüsünü çok severim. Ellerinize,emeğinize sağlık.
Saygılar.
Türk dolmasını dünya tanısın ellerinize sağlık:)
soslu dolmaya bayıldım bu arada bir ara üşenmezde dolma sararsam mutlaka deniyeceğim:)
canım merhabalar, soslu dolmayı ailece çok severiz. bugün bu yazının arkasından inşallah taze yaprak alıp akşama bu tarifi yapacağım kızlar ve eşim bayram edeceklerdir kesin.eline sağlık.. sevgşiyle kal.
Yorum Gönder