1 Eylül 2010 Çarşamba

ETLİ KEŞKEK



Keskek yoresel bi yemegimizdir, cocugumuz bilsekte, bilmeyenlerde cok
ozellikle bizim oralarda (ic anadolu) pek bilinmiyor ,yada ben bilmiyorum hic gormedim yemedimde
ilk keskegimi nail yaptigima gelince normalde ben asurek bugdayi cok severim ,cok tariflerimde kullanirim
Ben Fransaya geldikten sonra ,bir komsumuz (Usakli) devamli keskek yaparlarmis, bu yemegi cok duyumpta tatmak nasip olmamisti,artik kayinvalidemler daha once yedigi icin onlara sordum nasil yapiliyor bu diye ,iste bana tarif etti bende bir gun uyguladim ve cok sevdim ,sevecegimden de emindim aslinda :)
o gun bugundur devamli yaparim keskegi
keskek orjinalinde bu sekilde degil et veya tavuk icine karistiriliyor ,yada yoreden yore degisiyor sanirim,benimki ise tamamen kendim uydurmaca yaptigim bi tarifti
keskegini normal yapip uzerine soslu et kavurmasi dokup afiyetle yiyoruz.
buda benden degisik olsun diye eklemek istedim umarim begenilir.





Kullanilan Malzemeler:
2 su bardagi asurelik bugday
1 tane buyuk sogan
3 yemek kasigi tereyag
tuz
kaynamis su veya dilerseniz et suyu

Uzeri ici:
500 gr  dana eti
bikac kasik sivi yag
1 yemek kasigi salca
yarim yemek kasigi biber salcasi
kekik,karabiber,pulbiber
tuz

Tarifin Hazirlanisi:
ilk olarak asurelik bugdaylari bir gece onceden suda islatiyoruz.
bir tencereye sivi yagi koyup ,dogradigimiz sogani koyup kavuruyoruz, uzerine islattigimiz asurelik buydaylari atip birlikte kavurduktan sonra , bugdayin iki kati fazla kaynamis su koyuyoruz, yada dilerseniz et suyu koyabilirisiniz.
ocagi ilk once harli ateste, daha sonra altini kisip  arada karistirarak ve tahla kasikla ezerek pisiriyoruz.
o arada bi tenecerere sivi yagi kokup ,dogradigimiz etleri katip iyice kavuruyoruz, etler suyunu cekene kadar,
uzerine kucuk dogaradigimiz soganlari ilave edip yine birlikte karistirdiktan sonra salcalarini koyup kavurup, biraz su ekleyip yavas yvasa pisiriyoruz, pismeye yakin tuzunu ve baharatlarini atiyoruz.
keskek tatmamen ezildikten sonra (egerki ezilmediyse blendirdan gecirebilirsiniz bu sekilde daha kolay olur)
keskegi servis tabagina alip uzerine soslu etten koyup servis yapiyoruz.
AFIYET OLSUN...





25 yorum:

CAFE PEPELA dedi ki...

Kalpler bir olur da menüler de mi bu kadar bir olur be cici kardeşim:)
Keşkeğe bayılırım,biterim,bomba bir yemek benim için.Hattaa ççooook çok özel bir yeri var,bizde.Bilirsin konuşmuştuk:)
Bugün bizde de tavuklusu vardı,görünce bir yandan şaşırdım bir yandan bu hoş tevafuklara alışmaya başladım..Aynı anda ekleyecekmişiz nerdeyse :)
Kalpten kalbe derin bir yol gidiyor..
Biz daha değişik yaparız,Adapazarı'nda hemen tüm düğün ve özel günlerde odun ateşinde pişirilir ve tadı günlerce damağınızda kalır.Çocukluğumdan itibaren keyifle tüketmişimdir,ellerine,göllerine sağlık..
Cici geceler olsun

sarkaç dedi ki...

Keşkek hiç pişirmedim, annem de pişirmezdi. Saatlerce fırında tutulup, sonra da tokaçlarla ezilen bir yemek olduğu için neredeyse sadece düğünlerde pişen bir yemekti benim için, işin aslı tadını da çok sevmezdim. Sizin tarifiniz uygulanabilir ve benim ağız tadıma daha uygun geldi. Elinize sağlık.

Cristina dedi ki...

It looks delicios. I love your blog and your recepies.

mine dedi ki...

samsun da çok yapılır keşkek özel günlerde hem tavuklu hem etli
kaselerde veriyorlar genelde misafir günlerinde ... kendi yorumunu katman çok hoş olmuş
ellerine sağlık

kalpkurabiye, deniz dedi ki...

Batı karadenizdede çok sık yapılır keşkek canım:))
hatta sinopta özel keşkek günleri bile yaparlar festival havasında geçer:))
ama ben pek sevmem:))
keşkeğinin sunumu çok güzell sevenler için tadıda keza öyledir..

anneanneninemekleri dedi ki...

Of of of harika görünüyor.Elinize sağlık.

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Ben ce bu hali çok başarılı olmuş.
Çok lezzetli görünüyor
Ellerine sağlık canım
sevgiler

Miskokulu Lezzetler -Mine- dedi ki...

Ege de de çok yapılıyor özellikle düğünlerde içine et veya tavuk eti konulup dövülüyor et ile buğday özdeşleşiyor eline sağlık canım afiyet bal şeker olsun herkese...

Fuat Gencal dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok leziz ve çok iştah açıcı bir lezzet. Çok severim ama pek sık yapmayız. Bu tarifinizi deneyeceğim.

Saygılar.

derya dedi ki...

Öznurcum ellerine sağlık bayılırım
keşkeke:))Olsada yesem sevgiler.

kemalpaşatatlısı dedi ki...

Keşkeği biz de çok severek yeriz, çok faydalı aynı zamanda. Ben bazen buğdayı pişirip dondurucuya atıyorum, özellikle çorba yaparken çok pratik oluyor. Balıkesir de ayrıca mısır kırığından yapıyorlar, aynı yöntemle, o da çok güzel oluyor http://www.kemalpasatatlisi.com/?p=653
sevgiler, tatlı iftarlar...

ŞÜKRAN dedi ki...

Cafe pepelanın da dediği gibi keşkeğin bende de ayrı bir yeri vardır.. hani çocukluğumuzdan kalan tatlar vardır hiç unutulmazlar, işte bu da onlardan birisidir.. En kısa zamanda bende yağacağım bunu sevgili arkadaşım..Biz Gerdan etinden yaparız ve üzerine en son kızdırılmış toz biberli yağ gezdiririz.. Canım çekti vallahi , gidiyorummmmm pişirmeye.. Sevgiyle kal..

♥pemb€sinti dedi ki...

çok guzel bi yemektir keşkek halk arasında herise diye bilinir. daha cok sonbahar kıs yemegıdır. emeginize saglık

umutfak ♥ dedi ki...

Keşkek yazısını görünce hemen nasıl tıkladığımı bilemedim :)) Bende Uşaklı'yım :) Arkadaşınızda benim hemşeriymiş :)
Herkeste hemen hemen güzel bir yer eden keşkek benimde midemin baş tacı :) Bayılıyorum keşkeğe. Düğünlerde hiç eksik olmaz masalardan. Ben yapmasını bilmiyorum, ama annem tavuk etli yapıyor. Etli sevmiyoruz pek.
Eğer yaparsak paylaşırım ilk fırsatta keşkeğimizi :)

Ellerine sağlık, canım fena çekti :)

jose manuel dedi ki...

Interesante receta. Exquisita se ve.

Saludos

Kendimce dedi ki...

ah ah bu keşkeği yiyen bilir yemeyen dünyadan bir haberdir

yemekaski.com seçil dedi ki...

elinize emeğinize sağlık.. sevgiler..

aylin dedi ki...

çok severim pek yapamasamda annem yaptığında bayıla bayıla yerim ellerinize sağlık süper görünüyor:)

annemineli dedi ki...

Çok hoş görünüyor,ayrıca çok severim,ellerine kollarına sağlık,sevgilerrr.öptüm....

n. ışıl karagöz dedi ki...

blogunun adı iddalı gelmişti bana ama yaptıklarına bakınca hakkediyor bu ismi dedim.

BaLköpüğü dedi ki...

etli keşkekk ımmm süper bi yemektir tavuklusunuda severim şerbetliside yapılır ama onu hiç yiyemem tamda benim damak tadıma uygun bi blogmuş:) bayıldım harikasınız..

burasıda benim çok yeni blogum:) herkesi beklerim
http://alyaduaylaadimadim.blogspot.com/2010/09/bi-cekils-de-bizden.html

Binbirçeşni dedi ki...

ellerinize saglık,bizdede sık yapılır çok severiz..sevgıler...

Ece Nur'un Annesi "Mine" dedi ki...

Sen nesin böyle yaaa ... Allahım sevdiğim her telden şey bu blogdaymıs masallah da ben gec kavramısım :D
Keşkek'e kadar bitmiştim zaten, Keşkek'ten sonrasına devam edemeyeceğim ... TUTUKLU KALDIM =)
Ellerine sağlık .. artık iki kişi olarak hem kızımın hem kendı blogumdan ızlemeye aldım senı de beklerız =)

Akdeniz Kızı dedi ki...

harika olmuş ellerinize sağlık,
bene anamurluyum, bizim oradada mısır dövmesi olur ve mısır keşkeği yapılır...düğünlerde odun ateşine enfes olur...karadeniz, akdeniz farketmez,....bizim kadınımız doğayı sofrasına ne güzel taşıyor değilmi?

Kardeşim dedi ki...

bayılırız keşkeğe.Enfes görünüyor.