17 Nisan 2012 Salı

Elmali Krep Pasta (Gâteau de crêpes aux pommes)




Hekese Bizden Gonul Dolusu Selamlar...
Simay 5,5 aylik oldu bile masallah zaman ne hizla geciyor boyle, hamilelikte zaman gecmez, bebek dogduktan sonra gunler vizir vizir gecer derlerdide insan inanmiyordu, gercekten oyle gunlerimiz dolu dolu hizli geciyor.

Simay buyudu artik ve yavas yavas ilk ek gidamiza 2 gun once basladik bile,bu konuda cok fazla bilgili degilim, ilk bebegim oldugu icin arastirarak sorarak biseyler ogreniyorum,doktorumuzun dedigi ise sakin ha sakin evde pure yapmaya kalkma kesinlikle hazir ver diyor, ee neden dedim cunku simdiye kadar hazir mama diyen kimseyi pek duymamistim, nedeni sebzeler gunlerdir magazada isik altinda kaldiklari icin tum vitaminleri gidiyormus, bize bi marka verdi bu daha organik sekilde hazirlaniyor su ,bu dedi, tabi ben dinleme geregi bile duymadim evde hazirlamak gibisi varmidir?

Sebzeler dogru isik altinda gunlerce kaliyor ama normal magazadan almayip bende organik ,nature yani bio magazalarindan aliyorum ve ilk puremizi havuc yaptim, buharda haslayarak rondodan pure haline getirip gunde 3 kahve kasigi vermemi soylemisti, ilk zamanlar bu kadar verip daha sonra kasik sayisini arttirarak Bismillah diyerek evde purelerimizi hazirlamaya artik, yarasin benim minik kusuma:).






Elmali krep pastayi fransiz sitesinde gorup dilimlenmis hali cok hosuma gitmisti (Burda). Bu tarifi kesinlikle yapmak istiyordum krep ve elmayi sevdigim icin tam benlik bir tarifti ama icerisinde jelatin vardi, aceba yapsammi yapmasammi derken Turkiyeden guvendigim bi yerden aldigim yaprak jelatini kullandim.

Burada onemli olan jelatin
Jelatin konusunda cok dikkatli olmamiz gerekli alirken ozellikle guvendiginiz %100 helal olan jelatini almaya calisin.
Yaprak jelatin bulamayan yada almayanlar toz jelatin, agar agar yosundan yapilan jelatinde kullanabilirler, ben aldim fakat daha hic kullanmadigim icin su sekilde yapin diyemicegim, siz nasil yapilcagini biliyorsaniz toz seklinde'de kullanabiliriisniz, ileriki zamanlarda yapilis seklini veririm insallah.

Fransa'dakiler %100 Helal yaprak jelatin almak isterlerse (Bu siteden) alabilirler,cok guvenilir musluman bir kadinin sitesi,ayrica seker hamurlari falanda hep Helaldir.



Biliyorsunuz ki jelatin,doğal stabilizordur. B tipi jelatin tedarik etmeniz gerekir. Yani sığır kemiğinden üretilmiş olanı. Mutlaka sorun, soruşturun araştırın ve güvenilir olduğuna eminseniz alın.
Bir de bitkisel olanları var. İsmi ; AGAR  AGAR.Yosun,alglerden üretilen granul ve toz halinde bulunabilen bir stabilizor.

Türkiye'ye Pakistan ve Malezyadan ithal edilen jelatinlerin helal olduğu biliniyor.
Fakat satıcılar bizlere jelatinlerin kaynakları hakkında doğru bilgi vermedikçe, farkı anlamamız çok zor.

Ülkemizde de yakın zamanda helal jelatin ve jöle üretimi yapılacağı müjdesi verildi.
Gıda Raporu adlı siteden konu hakkında ayrıntılı bilgileri edinebilirsiniz










Kullanilan Malzemeler:
8 tane krep icin:
125 gr un (1su bardagi un)
25 cl sut (1 su badagi sut)
2 yumurta
1 tutam tuz

Elma puresi icin:
500 gr soyulmus elma (yaklasik 4-5 elma )
3-4 yemek kasigi toz seker
2 yemek kasigi sevdiginiz bi recel
1 cay kasigi tarcin
1 yaprak jelatin

uzeri icin:
cikolata sos

Tarifin Hazirlanisi:
Elma puresini yapmak icin: Bir tencereye kucuk dogranmis elmalari koyup uzerine seker koyup elmalari fazla ezmeden suyunu cekene kadar pisiriyoruz.
Bu arada biraz sicak suyun icine yaprak jelatini koyup yumusatiyoruz.
Elma puresi ocaktayken icine yumusamis jelatini ,receli ve tarcini koyup karistiriyoruz.
Ocagin altini kapatip yine biraz karistiriyoruz jelatin eriyene kadar ve pureyi biraz bekletiyoruz.

Krep yapmak icin:Bir kaba yumurta koyup mikserle cirpiyoruz,uzerine sutu koyup yine cirparak yavas yavas unu ilave ederek iyice cirpiyoruz, cok az tuz katip boza kivamina getiriyoruz.
Teflon tavaya cok az sivi yag koyup ocakta iyice isitiyoruz, karisimdan bir kepce alip tavaya dokup her yerine yayilmasini sagliyoruz, alti pisince spatula ile kaldirip terse cerip diger tarafini pisiriyoruz,bu sekilde 8 tane krep yapiyoruz.

Uzun kek kalibin altina iki tane krep seriyoruz, 3'e boldugumuz elma puresini ilkini alt kata koyup duzeltiyoruz, yine ikinci kata 2 krep serip pure koyup , bu sekilde 3 kat yapiyoruz en uste 2  krep serip kenardaki kalan krepleri ice ceviriyoruz.

Uzerine strec film kapatarak en az 5 saat buzdolabinda bekletiyoruz,kalibi ters cevirip uzerine cikolata sos sıkıp pure donmus ise rahatca dilimleyip servis yapiyoruz.
AFIYET OLSUN...











22 yorum:

  1. РАЗКОШ!
    Страхотна рецепта БРАВО!
    ПРЕГРЪДКИ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    YanıtlaSil
  2. doktor bence o firmayla anlaşmış :)

    evde olan gibi olur mu ya hazır ürünler....bizim ikizlerin doktoruda hazır gıdaya karşı :)

    eline sağlık olsun bu arada

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık harika bişey bu
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. aaa ne değişik bir tarif olmuş ellerine sağlık
    ben de ilk defa duydum hazır mamayı
    oralarda pazar da yoktur değil mi ... sağlıklı mamalarla beslemen güzelliklerle büyütmen dileklerimle
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. ellerinize sağlık çok şık bir sunum olmuş...

    YanıtlaSil
  6. Merhaba..Ellerinize ,çok şık bir tarif..Eminim lezzetide öyledir.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. çok ilginç çok güzel bir tarif olmuş canım ellerine sağlık resimlerde muhteşem harikasın
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  8. Müthiş güzel bir şey olmuş ellerine sağlık canım.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Harika! bende severim krep ve elmayı ne güzel olmuştur ikisinin uyumu.. ellerine sağlık.. bebişini de öpüyorum :)

    YanıtlaSil
  10. canım ellerine sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  11. ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR,ELLERİNE SAĞLIK,SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  12. Sekerim harika vallah, insanin bir lokmada yiyesi geliyor. bu ara senin doktor da bir tuhafmis haa :) Evde apma hazir diyenede ilk kez duyuyorum :) Sen en iyisi dedigin gibi bio alip kendi ellerinle yap. Opuldunuz yavriilarrr :))

    YanıtlaSil
  13. doktorun anlaşması vardır muhtemelen mama firmasıyla :(
    ellerine sağlık çok güzel görünüyor..bende beklerım bloguma,sıcak paylaşımlar için

    YanıtlaSil
  14. Tarifkolik/Öznur20 Nisan 2012 14:13

    Süper bit tatlı olmuş bayıldım Ellerine sağlık canım sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. Canim eline saglik olsun harika bir lezzete benziyor..
    Elma ve krep bir arada.. Ne marifetli arkadaslarim var masallah..
    Sevgiler canim..

    YanıtlaSil
  16. ben elmalarini yemesem, sadee krep kismini yesem olur mu:) malum pismis meyveyle aram yok, ama cok cezbedici duruyor, ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  17. cok guzel cok iştah açıcı gorunuyor ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  18. Tarifkolik/Öznur4 Mayıs 2012 12:57

    Nefis görünüyor canım ellerine sağlık.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  19. o nasil doktormus pardon? saçmalamis bence canim. Sen en iyisni yapmissin bosver .evde taze taze yapip ver dileme onu. masallah simay'ada ne çabuk buyuyorlar degil mi :)

    PAstan guzel gorunuyor ellerine saglik canim. Bende mimin var bir odul al bakalim onu :) hadi optum

    YanıtlaSil
  20. Blogger annelerden ziyarete geldim, bende beklerim.
    Bu arada bu nasıl güzel bir pasta. Resimlerine baktıkça resmen ağzım sulanıyor. Normalde tatlı sevmem ama tatlı krizi yaşayabilirim her an...Sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Merhaba;
    Bu tarif blogunun adı ile uygun olarak gerçek bir marifet göstergesi olmalı :)
    Blogger Annelerden geldim merhaba demek istedim hemen üyen olup takibe aldım.
    Beni merak edersen www.endininmutfagi.com
    Sevgiler

    YanıtlaSil